Hubnutí neznamená hladovět
Při hubnutí je v první řadě nutné zajistit adekvátní příjem energie – takový,
který bude nižší než energetický výdej. Naše tělo vydá určité množství energie
na udržení základních životních funkcí. Tato část výdeje se nazývá bazální
metabolismus.
K tomu musíme připočíst ještě energii spotřebovanou pohybem a energii nutnou k
trávení potravy. Celkově tedy vydáme (záleží na pohlaví a tělesné konstituci)
každý den něco mezi 6 500 – 13 000 kJ. Většina lidí hubne při příjmu 4 000 – 6
000 kJ. Jestliže tedy snížíte příjem energie na 5 000 kJ k hubnutí musí dříve
nebo později dojít. Není ale strategicky výhodné hned na začátku nasadit ten
nejpřísnější režim. Hubnutí jde sice zpočátku velmi rychle, organismus se však
brzy adaptuje na změnu a odmítá hubnout dále.
Glykemický index potravin – Nakolik ovlivňuje pocit sytosti?
Lidé při hubnutí podceňují vliv složení stravy při hubnutí a má za to, že
stačí hlídat energetickou hodnotu nebo obsah tuku v jídelníčku. Jestliže však
patří k těm, kteří jsou citliví na výkyvy hladiny cukru v krvi, trápí se při
každém redukčním režimu hlady a zcela samozřejmě po krátké době selhávají.
Kolikrát jste již slyšeli „Nemám na hubnutí silnou vůli“ Chyba ! Není ani tolik
zapotřebí mít silnou vůli, jako spíše umět si jídelníček naplánovat tak, abychom
hlad poci?ovali jen minimálně nebo vůbec.
Vysoký GI mají a tedy nevhodné při hubnutí jsou:
bílé pečivo, bílá rýže, brambory pečené v troubě, houskové knedlíky,
instantní bramborová kaše, rozvařené těstoviny (al dente jsou v pořádku),
sladkosti, pivo, likéry.
Zdroj. Jak hubne labužník, Grada, Václava Kunová, Vladimír Poštulka